Teollisuusliiton liittokokousvaalit 2023

1. Teollisuusliitto on Suomen suurin liitto. Mitä liiton jäsenyys merkitsee sinulle?

 

PASI:
Minusta on erityisen tärkeää kuulua liittoon. Mielestäni on typeryyttä ajatella, että työnantajat tarjoaisivat jatkossakin nykyiset edut, jos niitä ei olisi aikoinaan joku neuvotellut. Tai pahin skenaario, että yleissitovuus menisi. Kyllähän se niin on, että suuressa kuvassa olisimme aika heikoilla, jos liitto ei olisi tukena. Näin on erityisesti talouden huonoina aikoina. Itselläni on takana näitä komennusmieshommia reilut parikymmentä vuotta ja aika moni asia on kuitenkin sinäkin aikana parantunut, eikä todellakaan työnantajien hyvyydestä johtuen, vaan liiton neuvottelemana.

TERO:
Liiton jäsenyys merkitsee tukea ja turvaa työelämään.

HERMAN:
Liitto ja liiton jäsenyys merkitsee parempia työoloja sekä turvaa myös mahdollisen työttömyyden ajalle.

 

2. Miten Teollisuusliiton edunvalvontaa tulisi mielestäsi kehittää?


PASI:
Ainakin komennustyön vaatimuksiin erikoistuneita edunvalvojia tulisi lisätä. Lisäksi edunvalvontaa tulisi lisätä ylemmällä tasolla, kuten lainsäädännössä ja muuten yhteiskuntavaikuttamisessa. On aivan käsittämätöntä, että harmaa halpatyövoima rehottaa useilla teollisuuden työmailla täysin vapaasti, eikä resursseja puuttumiseen tunnu löytyvän. Ei tätä voi jättää yksittäisten yritysten luottamusmiesten hoidettavaksi ja valvottavaksi. Lisäksi toivoisin, että erinomaista joka toinen vuosi kokoontunutta komennusmiesseminaaria jatketaan. Siellä sai hyvin ajankohtaista tietoa ja pääsi muiden saman alan luottojen kanssa vaihtamaan kokemuksia.

TERO:
Paremmilla sopimuksella saadaan turvalliset ja paremmat työolot.

HERMAN:
Liiton edunvalvontaa voitaisiin kehittää käsittelyaikoja lyhentämällä liittotasolla. Työpaikoilla olisi hyvä, jos otettaisiin herkemmin yhteyttä luottamusmiehiin eikä odotettaisi siihen asti, että uloste kolisee jo seinillä...

 

3. Mitä haasteita komennustyön erikoisuus asettaa edunvalvonnalle?


PASI:
Työt eivät tapahdu fyysisesti samassa paikassa. Työyhteisö muuttuu jatkuvasti. Työskennellään useasti asiakkaan työmailla, minne ei ole helposti muilla pääsyä, esimerkiksi liiton toimitsijoilla. Ongelmiin liittyy useasti useampi osapuoli, ei pelkästään työnantaja ja työntekijä, ja tällöin kolmannen osapuolen aiheuttamiin ongelmiin on vaikea vaikuttaa. Tiedottaminen asioista omille edustettaville henkilöille on erittäin hankalaa. Samoin yhdessä kokoontuminen on vaikeaa, kun väki työskentelee samanaikaisesti jopa useammassa valtiossa.

TERO:
Jos työntekijä on komennuksella esim. Inarissa ja siellä tulee kuviteltu riitatilanne, ei välttämättä tule edunvalvonnalle tietoon asiat, joista riidellään.

HERMAN:
Komennustyön haasteena tulee kiinteän paikan puute. Toki haalarit on yhdessä paikassa, mutta muuten kaikki on ns. pyörillä. Aina ei tiedä, mihin maanantaina mennään, vai mennäänkö minnekään. Tästä seuraa hankaluuksia edunvalvontaan, sillä yksikössämme on "vain" yksi luottamusmies ja tekijät ovat ympäri Etelä-Suomea, mikä hankaloittaa valvontaa. Sekä tietenkin se, että tieto ei välttämättä kulje työmaiden välillä.

 

Nyt on aika äänestää. 
Teollisuusliiton liittokokousvaalit
10.–31.3.2023

 

Voit äänestää postitse tai sähköisesti.

ÄÄNESTÄ SÄHKÖISESTI

 1. Mene osoitteeseen liittokokous.teollisuusliitto.fi
 2. Klikkaa sivulla olevaa linkkiä SÄHKÖINEN ÄÄNESTYS.
 3. Tunnistaudu omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
 4. Toimi ohjeiden mukaan.

Sähköinen äänestys on auki 10.3. klo 9.00–31.3. klo 12.00.

ÄÄNESTÄ POSTITSE

Teollisuusliitto on postittanut kaikille äänioikeutetuille kirjeen, jossa ovat äänestysohje, ehdokaslista, äänestyslippu ja palautuskuori.

 1. Valitse ehdokkaasi oman vaalipiirisi ehdokaslistasta.
 2. Kirjoita ehdokkaasi numero äänestyslippuun.
  Äänestyslippuun ei saa tehdä numeron lisäksi muita merkintöjä.
 3. Irrota äänestyslippu ja laita se palautuskuoreen.
 4. Postita palautuskuori mahdollisimman pian, viimeistään 27.3.2023.
  Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Arvonta!

Teollisuusliitto arpoo kaikkien äänestäneiden kesken kuusi kahden lipun VIP-pakettia jääkiekon MM-kisojen Tampereella 23.5.2023 pelattavaan alkusarjan otteluun Suomi-Tanska. Liitto maksaa matkat, majoitukset ja tarjoilut ottelussa.

LUE LISÄÄ

Liittokokoustietoa ja vaalien ehdokasgalleria: 
www.teollisuusliitto.fi/liittokokous
Teollisuusliiton äänestysaktivointikampanja: 
www.parempaatyöelämää.fi